Home buttonPower Meet
Power Meet i Västerås innebär massor av folk, V8:or, krom, avgaser och öl. Det är en familjefest, ett raggarparty och en kulturell happening utan kultursnobbar. Read all about it! Västeråskarta längst ner på sidan.

Text och foto © Hannu Andersson
Copyright Hannu Andersson 1998

Uppdatering november 2016: Jag skapade den här Power Meet-sajten 1998. Innehållet i min text har stått sig rätt bra över tiden, men jag bor numera i USA och har tyvärr ingen möjlighet att i detalj följa utvecklingen på plats i Västerås, sakfel kan därför förekomma i texten. Jag vet även att Power Meet år 2017 kommer att flyttas till Lidköping, kanske tillfälligt, kanske för gott.

Västerås är en landsortsstad som i regel inte erbjuder några "great shakes" för den mondäne och världsvane. Här ges dock en begivenhet som inte kan upplevas på många andra platser i världen, nämligen Power Big Meet, eller kortare Power Meet — ett stort möte för alla vänner av amerikanska vrålåk.

Power Meet drabbar Västerås en helg i början av juli ( se arrangörens sajt för exakt datum) och då besöks staden av ca. 20 000 människor i ca. 10 000 stora bilar. Bilarna varierar i utseende och kvalitet. Allt ifrån det som somliga elakt kallar skrotiga raggarbilar till superputsade dollargrin med stort samlarvärde finns representerat. Antalet utländska besökare är påfallande i mängden och Power Meet är även internationellt sett ett stort möte, förmodligen det största i Europa. Somliga säger att det är störst i världen, men det är säkert en överdrift. Att Power Meet är väl så stort som något av de större bilmötena i USA råder det dock ingen tvekan om, exempelvis så lockar "Back to the 50's weekend" årligen runt 10 000 bilar till Minneapolis i Minnesota, och det anses vara det näst största amerikanska veteranbilsmötet. (Läs mer om detta på min sida om "Back to the 50's weekend" )

Raggare

10 000 stora bilar märks. V8:ornas muller hörs lång väg och de syns överallt på gator och vägar i Västerås. Trots det kan det vara svårt att hitta till bilarna om man kommer till stan som ditrest besökare, för till Power Meets sympatiska sidor hör att det inte är något väldigt reklampådrag kring arrangemanget. I lokaltidningen VLT skrivs det numera en hel del om mötet som kan vara roligt och informativt, men Västerås stad är fortfarande dåliga på att informera om Power Meet.

Vart ska man då ta vägen om man reser till Västerås för att uppleva Power Meet? Jo, det mesta myllret och folklivet försigår sydväst om cityområdet, neråt hamnen till, där bilarna "cruisar" längs den tillfälligtvis enkelriktade Sjöhagsvägen. (Se kartan längre ner på sidan.) Cruisingrundan sträcker sig runt en stor del av innerstaden, så man kan se på bilar nästan var som helst utefter den sträckan. Cruisingrundan har en inofficiell del också, och den utgörs av Stockholmsvägens sträckning genom Västerås östra delar ut till den stora bilparkeringen vid Hälla shoppingcenter, dit många åker en vända för att äta hamburgare.

Cruising

Den riktigt stora uppvisning av bilarna sker dock ute på Johannisbergs flygfält på sydvästra sidan av staden, där även marknaden är förlagd. Det är en ganska lång promenad dit ut från innerstaden, särskilt om solen gassar.

Till flygfältet är det en entréavgift på 100-150 kronor per dag, vilket kan tyckas dyrt, men man har många timmars sysselsättning för de pengarna när man går runt på flygfältet och ser på bilarna och marknaden där. Marknaden i sig är värd entréavgiften tycker jag, med alla biltillbehör och roliga bilrelaterade prylar som bjuds ut där. Jurybedömning och prisbelöning av fina bilar sker också ute på flygfältet.

Många av festivalbesökarna bor på den intilliggande Mälarcampingen, så där kan man strosa runt och se på deras bilar alldeles gratis.

Jag tror att de flesta västeråsare tycker om Power Meet, i varje fall tycks de gå man ur huse för att se på bilarna. Man dukar upp picknickkorgar på filtar i vägrenen och ser på de stora fordonen som glider förbi i maklig fart, eller betraktar det hela bekvämt tillbakalutad från en medhavd campingstol, gärna placerad under skuggande träd och med en kall öl i handen. Mödrar och fäder, barn och far- och morföräldrar sitter alla blandade och ser på trafiken.

Folknöje

Power Meets cruisingdel är ett alldeles spontant och enkelt folknöje — en folkfest i ordets rätta bemärkelse. Ingen tar entré, inga vakter, inget bus och inget bråk. Det är ingen väldig reklamapparat igång i förväg för att locka folk till Power Meet. Man kommer ändå, helt frivilligt, därför att det är så roligt. Här talar ingen i krystade ordalag om kultur, här ÄR hela tillställningen kultur — folkkultur och en hyllning till den amerikanska bilen. Det är genuint och det är äkta. Det känns bra och man blir glad i själen av det. Vi längs vägkanterna ser på de åkande, och de åkande ser på oss. Båda parter har glädje av det. Alla får se och alla får bli betittade. Bilägarna får visa upp bilar som de ibland lagt ner tusentals timmar på att renovera upp till toppskick, och de som bara raggar omkring i största allmänhet i en riktig skrothög får visa upp även den. Ingen bil är för ful för att inte platsa på Power Meet. Och många av bilpassagerarna showar helt spontant till det lite — killarna visar rumpan, tjejerna drar utmanande i trosresårerna — och möts av publikens jubel. Power Meet är definitivt sexigt, på ett snällt sätt. En sorts nutida motsvarighet till vikingarnas lössläppta midsommarfester.

Junker

Raggarpartyt då? Törs man ta med barnen på Power Meet? Jo, Power Meet är en förvånansvärt städad tillställning. Det är väldigt lite bråk med tanke på hur mycket folk som samlas och med tanke på den stora mängd öl och hembränt som går åt under helgen. Polisen håller förstås ett vakande öga på det hela, "burn outs" och rattonykterhet är strängt no-no, men toleransnivån i övrigt är rätt hög. Om du gör en gummirykande rivstart finns det risk att du får böter, men publiken kommer att jubla när du gör den — och kanske hjälpa dig med en del av böterna. Och fram mot tiotiden på natten brukar även polisen slappna av och inse att det hela är rätt kul och ett ganska trivsamt kaos brer ut sig över Power Meet.

De flesta ambulansingripandena kommer sig för övrigt av att folk som åker på biltaken och i bakluckorna trillar av när föraren gör en hastig manöver eller därför att vederbörande är alltför onykter för att klara av att hålla sig kvar.

Night cruising

Power Meets absoluta klimax är lördagskvällens stora parad utefter Sjöhagsvägen då alla tillresta bilar visas upp. Mängden bilar är så stor att man kan stå eller sitta i timmar vid vägkanten utan att behöva se en och samma bil två gånger. Under lördag natt fortsätter sedan "cruisingen". Den ringled som finns runt Västerås innerstad är tidvis igenkorkad av bilar och många V8:or kokar över av all tomgångskörning och luften är tung av bensin- och avgasångor. En varm sommarnatt kan man få USA i tankarna. Det är härligt och måste upplevas.

Jag är själv ingen fanatisk bilist, och många av bilismens miljöproblem stör mig, men jag har haft glädjen att köra en egen ägandes Ford Torino -69 med delvis förlorad ljuddämpare (kraftigt raggarmullrande motorljud således) genom stora delar av USA — en resa jag aldrig kommer att glömma och som jag längtar efter att få göra om i framtiden. Det ÄR en väldig frihetskänsla att köra en stor bil på motorvägar som sträcker sig från horisont till horisont, dygn efter dygn, och alla miljöproblem till trots så har jag kvar min djupa sympati för dessa stora bilar som är byggda för ett helt annat sätt att leva än vårt eget.

Dash board

I USA är mycket "larger than life", så även bilarna, speciellt de som byggdes på 50- och 60-talet. Vem skulle idag drömma om att sätta vingar och ljusramper på en bil så att den ser ut som en rymdfarkost? Den eran i mänsklighetens historia är nog över. Men de stora bilar man ser på Power Meet kan ändå inom en väcka en längtan till den livsglädje och framtidsoptimism som då rådde, och en beundran för de naiva excesser i krom och plåt som dessa bilar utgör.


Text och foto © Hannu Andersson 1998

E-post: 


Här nedan följer ytterligare några bilder från Power Meet 1998 och en västeråskarta som visar upp var det mesta händer.Blue car

På Power Meet kan man se allt från de senaste muskelbilarna till veteraner som har över 40 år på nacken. Här är det så gott som uteslutande stora bilar som gäller, monster i glittrande krom och cylindervolym som har plats för hela familjen eller vänkretsen, och som man kan glida runt i i maklig takt medan man ser sig omkring och umgås.Jury

Vill du ha din bil bedömd av en jury och kanske vinna pris går det bra.
Parts market

Och den som behöver reservdelar till sin bil kan säkert hitta något i det jättelika utbudet av mer eller mindre mystiska reservdelar som erbjuds på marknaden på Johannisbergs flygfält.Karta över centrala Västerås. Den officiella crusingrundan är utmärkt med gula prickar, den inofficiella delen ut till Hälla är markerad med vita prickar. Klicka på bilden för att se en större karta. (Jag skapade den här webbsidan 1998, så cruisingrundan kan ha ändrats lite sedan dess...)

Klicka för att förstora!